Vecka 1-8

Vecka 1-2
Egentligen är du inte alls gravid ännu. Befruktningen har inte ägt rum. Men rent medicinskt räknas ändå graviditeten från den senaste mensens första dag – det vill säga från cirka 2 veckor innan ägglossningen. Din bebis i magen är alltså hela tiden 2 veckor yngre än din aktuella graviditetskalender.

Bebisen har ingen aning om att den snart ska bli till.

Du har än så länge ingen aning om att det är just den här månaden som spermien kommer hitta sin väg fram till ägget och skapa ett nytt liv. Kanske har du försökt bli gravid länge, kanske kommer detta som en stor överraskning. Oavsett vilket, så befinner du i början av ett stort äventyr!

Vecka 3
Det är NU det händer! Du prickar in din ägglossning när ni har sex, allt stämmer och befruktningen äger rum. Du är med barn! Nu går det snabbt. Det befruktade ägget delar sig om och om igen medan det färdas genom äggledaren.

Bebisen utgörs för tillfället av hundratals celler och kallas morula. Morulan är 0,15 mm stor och den får vitaminer, antikroppar, näring och annat som den behöver från moderkakan.

Du vet troligtvis fortfarande inte om att du är gravid. Medan du lever på som vanligt pågår en rad olika aktiviteter inom dig. Livmodern är så stort som ett päron och därinne är det full aktivitet

Vecka 4
Nu sker något livsavgörande för din graviditet. Det befruktade ägget når nu fram till livmodern och är på väg att bädda in sig i dess näringsrika slemhinna. Om ägget inte lyckas få fäste i livmoderväggen avbryts graviditeten redan här.

Bebisen är ännu bara några små celler i en klump som bildar ett embryo. Om embryocellerna delar sig i två delar får du enäggstvillingar med gemensam moderkaka. Fostervattnet har börjat produceras och fostret har vuxit sig in i livmoderslemhinnan. Moderkakan bildas.

Du kanske redan börjar ana att du är gravid? Det borde i normala fall vara dags för mens nu så kanske blir du misstänksam över detta? Möjligtvis du dig tröttare än vanligt och somnar du kanske lätt framför teven på kvällarna? Vissa gravida känner också av hormonsvängningar och andra kan må illa.

Vecka 5
Nu kan man se embryot med blotta ögat. Fast det går inte alls att se att det är en liten människa! Det ser ut som en liten klump, där en sträng av celler bildar en fördjupning som senare ska bli hjärna, ryggmärg och nervsystem.  Häftigt!

Bebisen är bara nu någon millimeter lång men börjar redan utveckla lungor. Ryggmärgen har tidigare varit helt blottad. Nu är det dags för den att stängas. Anlagen till armar och ben bildas och de första blodcellerna och blodkärlen blir till. Hjärtat är bildat i form av ett rör och det börjar också slå kring denna tid.

Du har antagligen redan gissat vad som hänt. Mensen är försenad och kanske har det dykt upp några graviditetstecken: ömmande bröst, mörknande vårtgårdar, metallsmak i munnen, kissnödig och trötthet. Dessa symptom behöver inte alls ha kommit till alla gravida. Nu är det dags att sluta spekulera om du är gravid eller inte, nu är det dags att köpa ett gravidtest och äntligen få ett riktigt bevis på om du ska bli mamma. Graviditetstest finns att köpa på apoteket och de anses mycket säkra.

Vecka 6
Redan 22 dagar efter befruktningen kan hjärtslagen ses med ultraljud! Dags att boka in en tid på MVC (mödrarvårdcentralen) Kolla telefonkatalogens blå sjukvårdssidor. Första besöket sker någon gång mellan vecka åtta och tio.

Bebisen När embryot är så här litet mäter man oftast längden mellan huvud och stjärt då benen är svåra att mäta. Bildandet av organ är i full gång och det är lever, lungor, bukspottkörtel och sköldkörteln som står på tur att bli till. Hjärtat slår med en kammare. Din lilla bebis har hunnit få en munöppning och underkäken börjar ta form. Tarmsystemet bildas med framtarm, mittarm och baktarm. Navelsträngen utvecklas. Små knoppar till armar och ben börjar utformas. Längd huvud till stjärt 7 mm.

Du kan känna av halsbränna, förstoppning eller trötthet. Illamåendet blir också mer vanligt. Många gravida kvinnor blir känsliga för dofter redan tidigt i graviditeten, t.ex. röklukt, parfym eller matos. Vissa kvinnor tappar dessutom helt smaken för sådant som de i vanliga fall brukar gilla, t.ex. kaffe, vitlök eller starka kryddor. Hormonella förändringar gör att du får mer genomblödning i kroppen vilket kan leda till att slidan kan få en rödlila färg. Sexlusten kan minska markant under denna period, särskilt om du mår illa och är trött. Var öppen och berätta för din partner hur du känner.  Missfall är vanligast under de 12 första veckorna. Det är dock inget du kan påverka så försök att inte oroa dig. Försök att leva sunt med en bra varierad kost, lagom mkt träning och sömn.

Vecka 7
Nervsystemet hos ditt lilla embryo utvecklas oerhört snabbt. Varje minut bildas det 100000 nya nervceller.

Bebisen , embryot, växer nu med cirka 1mm per dag. I slutet av denna vecka är det ca 13 mm långt. Embryot kan nu röra sig lite och det växer fort. Ögonen kan urskiljas som fördjupningar och din bebis händer och fötter ser ut som små paddlar. Bebisens handleder skapas och magsäcken utvecklas. Hjärnan börjar dela sig i två hjärnhalvor. Embryot har en svans. Hjärtat slår och höger och vänster kammare bildas. Blodet strömmar fritt mellan hjärtats fyra rum.

Du: Hos många blivande mammor är det just nu det ökända gravidillamåendet dyker upp. Mår du illa, ha en påse med skorpor eller ett paket med kex vid sängen och ät ett par innan du stiger upp. Att småäta under hela dagen brukar oftast vara den bästa hjälpen. Vanliga symptom är nu också att brösten börjar bli större och det kan bildas små upphöjningar runt bröstvårtan. Det är vanligt att få gaser och en obehaglig mättnadskänsla. Det beror på att din matsmältning fungerar långsammare. Magen känns ofta spänd långt efter du ätit färdigt. Andra vanliga gravidsymptom under denna tid är yrsel och trötthet.

Vecka 8
Nu börjar man ana att bebisen ska få ett ansikte! Den börjar få mänskliga drag- ögonlocken bildas och spetsen av en liten näsa börjar synas.

Bebisen: Embryot är ungefär lika stort som ett krusbär och man kan se tår och fingrar tydligare. Hjärtkonstruktionen är utvecklad. Din lilla bebis har hunnit få överläpp, nästipp och ögonlock. Bröstkorgen växer och sträcker ut embryot. Man kan redan nu mäta viss aktivitet i hjärnan.Armbågarna och knälederna utvecklas och armarna blir längre. Längd huvud till stjärt 19 mm.

Du: Känner du avsmak för viss mat, tobak och alkohol är det inget ovanligt. Många gravida tycker att håret är svårskött än vanligt medan andra upplever att de får tjockare och blankare hår under graviditeten. Många får ökade flytningar och så länge det inte kliar eller gör ont är allt som det ska. Om du får blödningar bör du kontakta din barnmorska. Ofta är det inget farligt men kan vara en förvarning om missfall. Vissa får besvär av acne under denna tid i graviditeten. Detta beror på den förändrade hormonbalansen i din kropp. Livmodern har vuxit från storleken på ett päron till en grapefrukt ungefär och dina kläder kan börja kännas trånga. Den värker likt mensvärk då den växer och tar plats. Kanske kan du själv känna det nedanför naveln. Nu är det dags för första besöket hos barnmorskan!

Första besöket hos barnmorskan sker någon gång mellan vecka åtta och tolv. Barnmorska frågar mest hur du mår och pratar med dig och din partner om graviditeten. Du får också ta olika prover. På de flesta mödravårdcentraler erbjuds du även att gå på ett läkarbesök under de första tolv veckorna om du ska föda ditt första barn eller har någon speciell anledning. Kom ihåg att barnmorskan och läkaren är där för din skull. Fråga allt som du funderar och undrar över. Att besöka mödravården är frivilligt.

källa: https://www.1177.se/