Vecka 25-32

Vecka 25
Den stora dagen börjar närma sig och nu inleds den sista tredjedelen av din graviditet. Runt den här tiden är det vanligt med halsbränna. Undvik att äta alltför stark och fet mat.

Bebisen: är så gott som färdigutvecklad. Tiden som är kvar till förlossning kommer din bebis använda för att växa och mogna. Vissa bebisar sparkar och boxar mycket medan vissa mest ligger stilla. Barnet väger cirka 800 gram

Du: har kanske precis börjat få en liten mage, eller så är du kanske en av dem som har en riktig kula. Glöm inte bort att vi alla är olika och att din barnmorska håller koll på att allt är ok. Försök att inte jämföra dig alltför mycket med alla andra! Många kommer in i ännu en kissa-ofta-period. Detta beror på att barnet har blivit så stort att det kan trycka mot din blåsa. Kramp i ben och tår är nu en vanlig gravidkrämpa. Under denna vecka är det dags för att träffa barnmorskan ingen för kontroll av hur barnet och livmodern växer. Det är också vanligt att barnmorskan kontrollerar blodtryck.

Vecka 26
Känner du för att pyssla och fixa hemma, sy gardiner och städa garderober? Många gravida får nu ett större behov av att göra det fint och härligt hemma. Många pappor brukar också ryckas med i allt pysslande.

Bebisen: har lättare och lättare för att höra ljud. Va inte orolig för att prata eller spela för mycket musik för bebisen. Din bebis är van, ljudnivån inne i magen kan nå upp till 80 decibel och detta är ungefär lika högljutt som en livlig stadsmiljö.  Vikt cirka 900 gram.

Du: har kanske ökat cirka 7-10 kilo i vikt. Det är vanligt att samla på sig ännu mera vätska under denna period. Handleder brukar svullna upp. Vissa får en tryckande känsla kring nerver och senor som leder till domningar. Detta kallas för Karpaltunnelsyndrom. Prata med din barnmorska om du har problem med detta.

Vecka 27
Nu kan din bebis öppna ögonen. Häftigt! Nu varierar den mellan att blunda och titta.

Bebisen: Din bebis är nu cirka 30 cm i sin fulla längd och väger cirka 1 kilo. Det börjar bli en riktigt stor knodd därinne nu! Nu är det mycket stor chans att din bebis skulle klara sig om den kom ut för tidigt.

Du: kanske har fått blåskimrande hudbristningar på magen. Dessa kallas för strior och bleknar efter förlossningen. Din bebis är lite mer alert nu svarar om du knuffar på den. Du ökar ständigt i vikt och kommer att göra det fram till vecka 36 ungefär. Gravidklåda är en vanlig krämpa vid den här tiden. Klådan kan uppkomma av hormonförändringarna eller dricker du kanske för lite?

Vecka 28
Nu börjar besöken hos MVC bli tätare. Även denna gång kommer barnmorskan att mäta hur mycket din livmoder och bebisen har växt. Andra kontroller som urinprov och blodprov kan också lämnas.

Bebisen: hjärnan växer på din bebis och börjar formas i sina karaktäristiska veck. Kroppen börjar bli rund av det underhudsfett som lagras och din bebis börjar få längre hår på huvudet. Barnet kan fortfarande vända sig ett tag till men sedan kommer det att fixeras med huvudet nedåt i födelsekanalen. Bebisen väger cirka 1200 gram och är cirka 37 cm lång.

Du: Har dina bröst börjat läcka mjölk? Va inte orolig, det är inget ovanligt. Känner du för att motioner men att din vanliga träning inte riktigt funkar längre? Då är det hög tid att börja på vänta-barn-jympa! Knip gärna så mycket du orkat också! Knipövningarna är kanon för att träna din bäckenbotten och minska slappheten i slidan. För att hitta rätt muskler att knipa med, försök stäng av strålen när du kissar!

Vecka 29
Många tycker att kroppen börjar kännas ofantlig. Ämnesomsättningen ökar och du svettas mer. Det roliga är att din bebis verkligen börjar likna en bebis nu. Pojkar väger oftast lite mer än flickor.

Bebisen: Huvudet ser inte längre så otympligt stort ut i jämförelse med resten av kroppen. Vikten har kommit upp till 1400 gram och din bebis växer och frodas ännu mer hela tiden.

Du: försök att slappna av. Ta ett varmt bad och glöm inte bort att du faktiskt har rätt att softa ner och bara ta hand om dig själv. Känner du starka sparkar och känns det ibland som att dina inre organ inte får plats inne i magen så är det helt normalt. Det är bara en känsla och inget att oroa sig för. Vissa gravida känner av förvärkar i denna period. Dämpa gärna dem med ett varmt bad.

Vecka 30 Din blodvolym har nu ökat med cirka 1,5 liter. Det börjar bli trångt i magen men än finns det rum för kullerbyttor.

Bebisen: växer och växer och den har nu hunnit bli cirka 38 cm lång och väger cirka 1600 gram. När du är vaken så vaggas ofta bebisen till sömn. Bebisen vaknar istället gärna när du går och lägger dig.

Du: din mage är nog ordentligt rund nu och du ökar förmodligen stadigt i vikt. Försök att tänka på hållningen så du undviker belastningsskador. Det är endast 10 veckor kvar av graviditeten och troligtvis går du mest bara och längtar. Passa på att göra saker som du kommer att ha svårare att göra med en liten bebis. Ha många myskvällar med din partner och umgås mycket med dina vänner.

Vecka 31
Bebisens rörelser blir kraftigare – när den sparkar till med fötterna kan den få dig att tappa andan. Känner du när barnet hickar? Det är helt normalt.

Bebisen: har blivit cirka 40 cm lång och väger cirka 1800 gram. Bebisen behöver fortfarande inte ha lagt sig rätt utan det kanske inträffar om några veckor. Håret på bebisens huvud kan vara upp till 2 cm långt.

Du: känner dig troligen mer och mer otymplig. Det är också vanligt att känna sig varmare och svettigare än vanligt. Det kan kännas jobbigt att gå i trappor och du blir lättare andfådd. Magen kan kännas i vägen när du ska sova på natten. Att ligga på sidan med en kudde mellan knäna kan då vara ett hett tips. Din lungkapacitet har ökat från 500 till 800 kubikcentimeter luft per andetag. Detta är för både din och barnets nytta.  Har du börjat tänka på förlossningen? Försök att prata mycket om hur du känner och tänker kring förlossningen med din partner. Diskutera gärna igenom vad du kommer vilja ha för smärtlindring. Det är viktigt att han vet vad du vill så han kan vara din talesman under förlossningen. Känner du stor oro inför förlossningen, prata med din barnmorska.

Vecka 32
Nu kan det vara tid att börja tänka på livet efter förlossningen. Även fast det är en stor omställning att komma hem från BB, underlättar det alltid lite om ni har diskuterat igenom en del innan. Klicka gärna in under Prylar och kolla igenom våra bra-att-ha listor.

Bebisen: sparkas och boxas inte lika mycket längre. Nu knuffas den istället och anledningen till det är att den lilla krabaten inte längre har tillräckligt mycket plats för att sparkas. Barnets lungor förbereds nu inför den riktiga andningen. Bebisen har blivit hela 42 cm lång och väger lika mycket som en mjölpåse, cirka 2 kg.

Du: bebisen tar mer och mer plats och dina lungor, urinblåsa och magsäck har det trångt. Det är inte alls ovanligt att drabbas av förstoppning eller trög mage under denna period. Orsaken till detta kan vara hormonet progesteron som hämmar tarmrörelserna, brist på motion eller att livmodern trycker mot tarmarna. Rör på dig och drick och ät mycket fibrer.

källa: https://www.1177.se/