Mat

Många gravida oroar sig för vad man kan och inte kan äta under sin tid som gravid. Ingen vill ju skada sitt foster. Trenden kring mat och dryck för gravida ändrar sig dock frekvent och det är inte lätt att hålla sig ajour med alla nyheter. Det viktigast att tänka på när du är gravid är att du äter allsidigt och att du får i dig alla näringsämnen. Nu har du ju inte bara dig själv att tänka på utan också din lilla bebis. Rätt mat gör att den växer och mår bra.

Exempel på bra mat som du bör försöka få i dig relativt ofta är:

  • Frukt och grönsaker: Vid varje måltid
  • Morötter och andra rotfrukter
  • Potatis, ris eller pasta
  • Bröd: Gärna flera gånger om dagen
  • Mjölk eller ost: Helst till frukost och mellanmål
  • Kött, fågel, fisk eller baljväxter

Även fast du äter allsidigt och bra är det vanligt att gravida behöver extra tillskott av järn och kalcium.

Detta va då exempel på mat som är bra för dig och ditt foster. Sen har vi den mat som du bör undvika när du är på smällen. Anledningen till att ditt barn kan skadas av vad du äter är att barnet i din mage är känsligt för vissa skadliga mikroorganismer, även sådana som du klarar av att bryta ned. Din bebis kan också vara känslig för miljögifter som kan finnas i din mat.

Vi har valt att visa en väldigt överskådlig lista på vad vi inte tycker att du som gravid borde äta. För dig som vill har mer information i ämnet rekommenderar vi livsmedelsverkets hemsida.

Du bör inte äta:

Insjöfisk så som:

  • Abborre
  • Gädda
  • Gös
  • Lake

Östersjöfisk så som:

  • Lax
  • Röding
  • Öring

Gravad eller kallrökt mat så som:

  • Gravad fågel
  • Gravat kött
  • Kallrökt kött (t.ex. parmaskinka)

Ostar tillverkade av opastöriserad mjölk så som:

  • Gorgonzola
  • Getost
  • Brie

källa: https://www.livsmedelsverket.se/

Du gillar kanske