Amningsteknik

Amningsteknik.

Amning är ett hett diskussionsämne bland gravida. Vissa ser det som helt självklart att amma medan vissa ser amning som oflexibel och smärtsam och inte alls vill amma.

För de som har besämt sig för att amma är det bra att veta att amning kan upplevas på många olika sätt. För vissa kommer allt att bara te sig helt naturligt och fungera utmärkt redan från start, medan för andra kommer den första tiden med amning vara fylld av sårigt ont, svårt och krångligt.

Någon gång under de första dagarna kommer mjölken att rinna till. Va lugn, du märker när det händer. Brösten kommer att bli hårda som karameller, men det blir bättre efter inom ett par dagar.

För att kunna ge er som vill amma en sådan bra start som möjligt kommer vi här att presentera våra bästa  amningstekniktips till er som vill amma.

 

1.       sitt eller ligg bekvämt. Oftast är det lättast att sitta upprätt, så att brösten faller normalt. Sedan, när barnet har börjat suga, så kan du luta dig bakåt och ta med dig barnet så att ni sitter bekvämare. Sänk axlarna, slappna av och andas lungt. Klär gärna av barnet på överkroppen då den blir piggare och orkar gapa större.

2.       Håll ditt barn så att det ligger med hela sin kropp vänd inåt dig. Barnet ska kunna amma utan att vrida huvudet.

3.       Låt bröstet hänga fritt, undvik att lyfta det eller föra det åt sidan. Det är barnet som ska till bröstet och inte tvärtom. Har du tunga bröst, där bröstvårtorna pekar nedåt så kan du stödja dem lätt med handen. Håll då fingrarna så långt ifrån vårtgården som möjligt.

4.       Placera din bröstvårta så att den hamnar strax under barnets nästipp. ”Killa” med bröstvårtan mellan överläppen och näsan. Ha inte för bråttom med att få barnet att få tag i bröstet, det kan ta flera minuter av gnäll och pickande innan barnet gapar tillräckligt stort.

5.       Undvik att stoppa in bröstet i barnets mun. Låt barnet själv ta tag i bröstvårtan. Om det inte funkar första gången, försök igen. För barnet ännu närmare dig om barnet inte når fram. Blir din bebis otålig och arg, ta en paus och försök lunga ner din bebis. Ge eventuellt lite urmjölkad mjälk på en sked och försök sedan igen.

6.       Ditt barn ska ta in så mycket det bara går av vårtgården i munnen. Barnets haka ska ligga tätt mot bröstet. För barnets höfter tätt mot din kropp så att barnet ligger med rak rygg. Då får det lättare luft genom näsan. Kolla så att bebisen inte har sin arm mellan din kropp och bröstet.

7.       Om du får ont, avbryt amningen och låt barnet ta ett nytt större tag. Tryck ner ett finger i barnets mun och tryck ner underkäken försiktigt.

Därför är taget så viktigt.

Att ditt barn tar ett för litet tag är orsaken till de flesta amningsproblem. Dessa är de vanligaste problemen som kommer av ett för litet tag.

 

1.       Utdrivningsreflexen stimuleras sämre. Detta leder till att mjölk inte drivs ut tillräckligt från bröstet. Barnet kan då börja skrika, ge upp och somna innan den har fått i sig tillräckligt med mat.

2.       Ditt barn ökar sämre i vikt. Om ditt barn vill suga hela tiden, men ändå inte går upp i vikt beror det troligen på att taget är för litet. Brösten stimuleras inte på rätt vis och då ökar inte mjälkproduktionen i takt med att barnet växer och vill äta mer mat.

3.       Risken för mjölkstockning ökar. Mjölkgångarna töms inte ordentligt, brösten blir hårda, knöliga och ömma. Du kan dessutom få feber.

4.       Du kan få ömma och såriga bröstvårtor. Ett för litet tag ger nötning på bröstvårtan. Den ska hamna så långt bak i barnets mun som möjligt , då uppstår ingen nötning och du slipper få ont.

Du gillar kanske