Vecka 33-40+

Vecka 33
Nu väger din bebis cirka 2,2 kg och den är cirka 43 cm lång.

Bebisen: viss forskning visar att din bebis har börjat drömma. Detta syns på att forskare har mätt viss aktivitet i hjärnan under natten. Barnet går upp mer och mer i vikt och skapar ännu mera underhudsfett.

Du: Din mage växer och växer. Hur mycket beror på din bebis storlek och mängden fostervatten. Försök att äta nyttigt och börja redan nu ladda med kolhydrater inför förlossningen. Känner du oro inför förlossningen så prata med din barnmorska. Läs gärna våra förlossningsberättelser också. Du finner dem här till vänster.  Det är dags att besöka barnmorskan igen.

Vecka 34
Nu har bebisen antagligen lagt sig i den vanligaste fosterställningen, nämligen med huvudet nedåt. Om inte, så har den fortfarande god tid på sig att snurra runt.

Bebisen: Börjar få riktigt svårt att röra sig. Du känner kanske lite puffar då och då, men sparkarna har troligen försvunnit. Alla organ är färdigutvecklade men lungorna behöver fortfarande lite mer tid att utvecklas. Din bebis väger nu cirka 2350 gram och är cirka 44 cm lång. Pupillerna reagerar och testiklarna har hamnat på plats hos killarna.

Du: Har du känt av förvärkar? Det är när magen plötsligt drar ihop sig och blir alldeles spänd. Förvärkar är livmoderns sätt att träna inför förlossningen. Känns dina bröst stora och tunga? Då är det dags att köpa en stödjande amningsbehå.

Vecka 35
Nu börjar din tidigare lilla skrynkliga bebis få slät och fin hud. Känner du att det tickar i magen ibland? Det är bebisen som har svält fostervatten och hickar.

Bebisen: börjar bli en stor rackare. Just nu är den cirka 45 cm lång och väger 2600 gram. En del barn är inte större än så här när de föds, medan andra är drygt 2 kg större. Variationen är stor.  Du: Så här långt in i graviditeten brukar ledbanden och musklerna i korsryggen mjukas upp. Detta kan göra att du får ont i ryggen. Kontakta din barnmorska om besvären blir för stora. Många tycker att det är svårt att göra det mesta, sitta, stå, gå, andas och sova. Blir du lättirriterad är det inga konstigheter alls. Prata bara mycket med din partner om hur du mår och känner.  Dags att göra ett besök hos barnmorskan igen. Denna gång kollar hon allt det vanliga samt att bebisen har lagt sig rätt.

Vecka 36
Nu är din bebis så gott som fullgången. Får den för sig att komma ut nu, klarar den sig troligen fin fint.

Bebisen: Hjärnan är redo för ett liv utanför livmodern och sedan förra veckan har bebisen gått upp cirka 200 gram. Det börjar alltså bli ännu trängre inne i magen för den lilla. Som tur är produceras inget mera fostervatten längre så det gör att det blir mer plats. En del psykologer menar att bebisen redan är medveten om sitt ”jag” eftersom den kan svara på knuffar och beröring.

Du: Magen börjar sjunka ner och det blir lättare för dig att andas, dock gör detta att du blir ännu mera kissnödig. Många gravida går inte upp mer efter vecka 36 så detta blir din matchvikt. Det är väldigt olika hur gravida känner sig i denna vecka. Vissa känner sig som elefanter med konstant ryggvärk och svårt att sova. Många av dessa önskar sig inget hellre än att föda lite för tidigt. Andra mår hur bra som helst och vill inte riktigt bryta den trygga, invanda graviditeten mot att bli mamma och vad det nu kommer innebära.

Vecka 37
Nu är det hög tid att börja käka kolhydrater för att lagra energi till förlossningen. Långsamma kolhydrater så som pasta, ris och potatis ger dig energi som räcker länge!

Bebisen: växer inte längre på längden utan ökar nu bara i vikt. 3 kilo är en vanlig vikt i vecka 37. Din lilla bebis är fullt medvetet så prata och busa gärna med den. Bebisen förbereder sig också inför förlossningen genom att träna sina lungor Detta gör den genom att dra in och trycka ut fostervatten i dem. Dessutom lagrar den näring i sina organ för att klara eventuella påfrestningar under förlossningen. Nu ligger de flesta bebisar med huvudet nedåt, om inte så brukar man försöka vända på den lilla.

Du: Nu kan din lilla bebis komma ut när som helst. Försök att inte stressa upp dig och tänka för mycket på det dock. Många går längre än 40 veckor, särskilt förstföderskor. Dina bröst producerar redan råmjölk och kanske rinner det från dem ibland. Bäckenet är utvidgat.

Vecka 38
Vila och samla krafter inför förlossningen. Vissa säger att man ska jobba och stressa igång förlossningen, men det funkar nästan aldrig. Mycket bättre att ha krafter kvar då dagen kommer.

Bebisen: ökar i snitt med 30 gram per dag nu. Bebisen gör allt för att förbereda sig på att födas. 92 procent av alla bebisar som föds i Sverige kommer ut mellan vecka 37+0 och 41+6. Ungefär 4 procent föds innan vecka 38.  Ingen vet riktigt vad det är som sätter igång förlossningen. Vissa tror att det är bebisen som utsöndrar ett stresshormon när det börjar bli alldeles för trångt. Då sätter förlossningen igång. Vikt cirka 3200 gram

Du: Klä dig i sköna mysiga kläder. Du har nog att funderar kring än att behöva gå runt i obekväma kläder. Detta är en unik tid i ditt liv. Nu har du all rätt att ligga på soffan hela dagarna och titta på tv och inte göra någonting. Försök att njut och ta vara på denna tid.

Vecka 39
Nu är det riktigt nära. Hej o hå, kämpa på, snart få du träffa er lilla bebis.

Bebisen: Allt handlar nu om att förbereda sig på livet utanför din trygga mage. Levern och hjärtat fylls på med näring för att klara av eventuell syrebrist under förlossningen. Fett produceras för att klara av kylan utanför magen. Tjoho nu är bebisen redo.

Du: känner dig nog inte i toppform. Troligtvis känner du dig ovanligt gnällig, trött och sur. Om så är fallet så är det helt normalt. Herregud du har ju en stor klump i magen, och det blir bara trängre och trängre. Tänk på att slutet är nära och att du orkar lite till!

Vecka 40 och däröver
Grattis! Allt är klart. Du har gjort det och nu återstår det bara att få ut det lilla underverket också!

Bebisen: väger ofta mellan 3-4,5 kg och är mellan 46-54 cm lång. Den är helt levnadsklar och redo för att komma ut och hälsa på. Dock väljer vissa bebisar att stanna kvar inne i magen ett par veckor till i sin trygga bostad.

Du: försök att inte stirra dig blind på dagar och veckor. Försök att planera in lite roliga saker så som, biobesök och middagar med vänner så du får tankarna på något annat. De flesta förlossningar sätter igång på natten. Försök att vila så mycket som möjligt och äta så mycket du får i dig. Kolhydrater är bra, men ät det du är sugen på. Följ dina känslor för snart får du möta din älskade bebis för första gången!!

källa: https://www.1177.se/