Vecka 17-24

Nu väger din lilla bebis 170 gram – och den är lika stor som din kupande hand. Kanske får du chans att titta på bebisen för första gången nu. Ultraljudet brukar göras mellan vecka 16-19. Ultraljudsundersökningen är inte obligatorisk men de flesta föräldrarna väljer att göra det och undersökningen uppskattas av de flesta. Många tycker att det blir en helt annan grej när du ser er lilla bebis röra på sig och dessutom höra dess hjärtslag. Ultraljudet brukar också vara då killarna för första gången förstår att de ska bli pappor och att det faktiskt är en liten bebis där inne.

Bebisen lägger på sig mer och mer fett. Fettet behövs för att kunna hålla värmen när barnet ska ut till den riktiga världen. Fettet skyddar också de inre organen.

Du: kan svettas lite mer än normalt, det beror på den ökande blodmängden i din kropp. Många gravida är nu inne i en period när de har lite svårare att sova och drömmer mardrömmar.

Vecka 18
Din lilla bebis har nu fått ett eget minspel, den grimaserar och rynkar på pannan. Om du har tur kan du känna de första små fosterrörelserna som känns pirrar lite som fjärilar i magen. Många får dock vänta några veckor till innan de känner några sparkar eller rörelser.

Bebisen: är känsligt för ljus och den reagerar på ljud och buffar. Hjärnan befinner sig i ett känsligt utvecklingsstadium. Vikt ca 220 gram

Du: Nu börjar viktökningen märkas mer och mer för många. Tänk på att det är sunt med viktökning och endast ett tecken på att allt är som det ska. Låt bli att oroa dig för att du går upp i vikt.

Vecka 19
Nu är din bebis cirka 15 cm lång och väger omkring 280 gram. Nu har anlagen för mjölktänderna och även vuxentänderna blivit klara. Om ni funderar på att anmäla er till profylaxkurs är det bra att göra det nu. Nu syns det troligen ordentligt att du är påsmällen och många njuter av att visa hela världen att de ska bli mammor.

Bebisen: Nu kan man se din bebis naglar, hår och ögonbryn.

Du: Nu när du ökar i vikt är det viktigt att du rör på dig. Vi vill gärna rekommendera de yogapass som finns för gravida. Om du inte är så lockad av yoga finns det andra typer av gravidgympa på många gym som sats och friskis och svettis. Promenera är också jättebra motion. Titta gärna in under BraOVeta/Motion för mer tips.

Vecka 20
Tjoho, nu är du halvvägs till målet. Många gravida mår väldigt bra såhär i mitten av graviditeten – glada och fulla av energi. Kanske känner du dig kvinnligare och vackrare än någonsin förut. Alla har det dock inte så lätt, de finns också de som känner sig bleka, trötta och hängiga. Järnbrist kan vara orsaken till detta. Köp järntabletter och prova om det hjälper.

Bebisen: har storleken som en honungsmelon huvud till stjärt. Alla barn är ungefär lika stora fram till vecka 20, men sen ökar skillnaderna. Ditt barn täcks nu med fosterfett som ska skydda huden mot fostervattnet. Fosterfett är talg från talgkörtlarna. Vikt 350 gram

Du: Din livmoder växer och växer och din mage blir större. Från och med nu kommer din mage att växa med cirka 1 cm i veckan.

Vecka 21
Ditt barn är nu som en liten banan, cirka 18 cm långt och väger cirka 420 gram. Du kan känna sparkar både högt upp i magen och långt ner. Barnet är fortfarande så litet att det kan röra sig fritt och sparka vart det vill. Bebisen reagerar kraftigt på ljud. Prata mycket med barnet och låt gärna pappan göra detsamma så ert lilla barn känner igen era röster när den tittar ut.

Bebisen: har ännu inget underhudsfett, det smaskar i sig fostervatten och tränar därmed matsmältningsorganen. Antikroppar förs över från mamman till fostret.

Du: mår förmodligen bara bättre och bättre. Nu har illamåendet gått över för de allra flesta och diverse småkrämpor som man kan drabbas av i slutet av graviditeten har inte börjat än. Du drömmer kanske inte så mycket mardrömmar längre utan sover lugnt och stilla.

Vecka 22
Nu har din bebis fått en egen dygnsrytm, den är troligen som mest aktiv när du vilar och tvärtom. Det börjar bli dags att anmäla sig till föräldrakurs på MVC. Då kan ni få svar på era frågor kring förlossning, amning och andra bebisråd.

Bebisen: Ögonlocken på bebisen täcker nu hela ögat. Barnet är känsligt för beröring så det är nog därför du också tycker att det är skönt att ta på magen. Naglarna har vuxit ut helt och lungblåsorna har utvecklats. Din bebis väger nu cirka 510 gram.

Du: Nu börjar bäckenlederna mjukas upp på dig. Det är en helt normal process för att utvidga bäckenbenet. Detta kan göra ont och vissa får värk i korsryggen eller ner i skinkorna. Prata med din barnmorska om besvären blir för stora.

Vecka 23
Nu kanske du börjar känna av sammandragningar. De uppkommer när livmodern drar ihop sig och magen blir hård som sten. Om sammandragningarna kommer för ofta är det ett tecken på att du stressar för mycket. Softa då ner lite grann och njut istället av din graviditet. När du stressar frigörs hormon i ditt blod som sedan överförs till barnet. Om din puls går upp, så går barnets puls också upp. Försök att lugna barnet genom att lugna dig själv. Ta dig tid att slappna av. Glömmer du lätt tider och saker? Då är det graviditetshormonet som spelar dig ett spratt.

Bebisen: nu kan du förmodligen känna barnets ben, huvud och de andra kroppsdelarna. Bukspottskörteln utvecklas och den börjar producera hormon och insulin. Barnet väger cirka 600 gram och är 20 cm långt.

Du: tycker du att det är jobbigt att många kommenterar din mage? Försök att inte ta åt dig och låt bli att lyssna på om magen är stor eller liten.  Din barnmorska kontrollerar så att allt står rätt till. En del kan känna när barnet hickar… det känns lite lustigt.

Vecka 24
Sparkarna kan nu vara ännu kraftigare och de kan rentav göra ont. Skulle barnet födas nu skulle det ha chans att klara sig!

Bebisen: Hörseln är nu välutvecklad. Det är nu ännu viktigare att du och pappan pratar mycket med bebisen. Nu har din bebis börjat bli så stor att det börjar bli trångt där inne. Bebisen bökar och har lite svårt att få plats. Den vet vad som är upp och ned och balansorganet i innerörat har utvecklats. Nu påbörjar nästa viktiga utvecklingsstadium av hjärnan – tänk på vad du äter. Vikt cirka 700 gram

Du: Du kan känna hur det trycker och spänner mer och mer i magen. Det är bara för att din bebis börjar bli så stor nu. Du kan få en del krämpor som halsbränna och ryggont. Känner du att dina ben och fötter växer? Det är bara för att du har börjat samla på dig vatten. Köp ett par bra stödstrumpor så känns det lite bättre.

källa: https://www.1177.se/