Hormonlista

Herre jösses vad det är många olika hormoner som kommer och hälsar på under vår graviditet. Det är inte undra på att vi vissa dagar känner oss som världens vackraste, fulaste eller tröttaste. Här kan du läsa och få en kortfattad beskrivning av de viktigaste hormonen under vår graviditet.

hCG 

Hormonet med det stora H:t. Det är just detta hormon som färgar strecket blått och som någon vecka i förväg förbereder livmorderslemhinnan att ta emot ett befruktat ägg. hCG hormonet kan kopplas ihop med ditt illamående. Ju värre illamående du har, dessto högre halt har du av hCG hormon.

Östrogen 

Östrogen är ett härligt hormon. Det är av henne vi får stora bröst, blir pigga, glada, och mer öppna för ljud, lukt, smak och smek. Östrogenet påverkar dessutom mjölkkörtlarna i brösten så att mjölken rinner till.

Det sägs att om du gråter mycket under graviditeten så blir det en tjej, om du är arg mycket blir det en kille.

Progresteron 

Botrglömda handväskor och dåligt ordförråd, skyll det på progresteronet om du vill. Det hämmar nämligen blodtillförseln och din förbrukning av syre och glykos. Det kan man kalla hormonbus som får hjärnan att slöa till och funka långsammare. Progresteronet gör också att du blir mindre sugen på sex. Det stryper nämligen tillförseln på kåthormonet. Dessutom ökar progresteronet din trötthet och oro och det kan göra att du går upp i vikt. Har du förstoppning och/eller känns din mage svullen som en ballong? Detta kan du också skylla på progresteronet. Du, liksom jag kanske undrar vad du ska med progreseronet till under graviditeten. Jo, men progresteronet bidrar faktiskt till en del bra grejer också. Det förhindrar sammandragningar. När förlossningen närmar sig sjunker halten progresteron och då är det fritt fram för livmodern att dra ihop sig och göra klart för att få ut din lilla bebis.

Kortison 

Detta hormon reglerar vätskebalansen och ämnesomsättningen. Allergiker, astmatiker, och tjejer med eksem brukar märka av att de blir bättre under graviditeten. Kortison är känt för att lindra de flesta sortes eksem.

Relaxin

Mjukar upp dina leder och skelettfogar. Om du får problem med foglossning, skyll det på relaxinet.

Prolaktin

Stimulerar bröstkörtlarna så att de kan producera mjölk.

Oxytocin 

Framkallar värkar och är nödvändigt för mjölkproduktionen. Oxytocin är även det så kallade lyckohormonet. Om någon kramar, eller rör oss på annat sätt, ökar halten av oxytoicinet och vi blir glada och mår bra.

Prostaglandin

Ser till att din graviditet fortskrider som den ska, kan också framkalla värkar. Progstaglandinet mjukar upp livmoderhalsen och sätter igång förlossningen när det är dags. Om du skulle behöva att bli igångsatt, ges extra prostaglandin.

Endorfin

Kroppens eget morfin som håller dig glad och tillfredsställd. När det gör ont lindrar endorfinet smärtan och håller dig lugn.

Adrenalin

Kroppens eget stresshormon som mobiliserar kraft så att pulsen ökar, blodtrycket stiget och trötthetskänslan lixom trycks bort.

 

Bra saker med hormoner 

1.       Rastlösheten försvinner. Att människor stressar, gör karriär, tränar, går på nya utställningar är inget så påverkar dig nämnvärt i din kokong.

2.       Du går (oftast) runt i en känsla av eufori.

3.       Du som en gång har velat ha bröst som Dolly Parton, så går din dröm i uppfyllelse.

4.       Du har någonting att skylla på när du får dina utbrott.

 

Mindre bra saker med hormoner 

1.       Ditt intellekt torkar ut. Orden snubblar på varandra i munnen och hjärnan ekar av sin tomhet.

2.       Du vill inte ha sex, eller du vill ha sjukt mycket sex.

3.       Allt hos dig blir mindre snyggt. Håret blir livlöst och din hy bleknar.

4.       Du sover sämre och är trött nästan jämt.

5.       Den stora sjösjuka dyker upp och du mår illa mest hela tiden.

Du gillar kanske