Motion & hälsa

Många vill fortsätta att träna fastän de är gravida.
Om du mår bra och graviditeten är normal är det jättebra om du kan träna lite under tiden du är med bebis. Att hålla uppe flåset är bra för både dig och fostret och du kan i stort sett hålla på så länge du bara orkar in i graviditeten.

Allt eftersom tiden går kommer du bli tyngre och tyngre. Har du då dålig kondis kommer det såklart leda till att det blir ännu jobbigare att släpa runt på alla extrakilon. Om du tränar undviker du dessutom problemet med värk i ledryggen och andra vanliga gravidåkommor. Din bebis mår också bra av att du rör på dig.

De muskler som du ska koncentrera dig extra mycket på är rygg, ben och bäckenbottenmusklerna. Vi rekommenderar också varmt att du tränar upp dina triceps så du orkar gå omkring och bära på din bebis när den kommer.

Bästa skälen för att träna när du är gravid. (många är densamma varför du alltid bör träna)

 • Du får mer energi och orkar med graviditet och förlossning bättre
 • Du och fostret mår bättre och blir piggare och gladare
 • Träningen ger ökad blodcirkulation. Ökad blodcirkulation gör att du blir mindre svullen
 • Du sover bättre
 • Risken att spricka mellan slidan och anus minskar
 • Du får snabbare förlossning
 • Du orkar krysta mer
 • Du minskar risken för förstoppning
 • Du minskar risken för ryggproblem

Kort sagt är det väldigt bra att träna under graviditeten. Dock måste du känna efter. Lagom är bäst och om du inte mår bra ska du såklart inte träna. Lyssna på kroppens signaler och använd sunt förnuft. Tänk på att dricka mycket. Du svettas betydligt mer när du är gravid och det är viktigt att du inte blir uttorkad.

Att träna som gravid är väldigt inne. Det gör att flertalet gym erbjuder diverse träningspass för gravida. Här är några exempel:

SATS erbjuder bl.a. SATSBaby som passar den som är gravid eller nybliven mamma. Klassen är 50 minuter, och innehåller konditions- och styrketräning där instruktören ger dig alternativ så att du lätt kan anpassa träningen efter din förmåga. Dessutom erbjuder SATS både Yoga och Pilates. Två träningsformer som rekommenderas till gravida.

Friskis och Svettis erbjuder VäntaBarn-jympan. Denna är en speciellt framtagen jympa för dig som är gravid. Den är framtagen av F&S ledare som även är barnmorskor. Hit kan du komma när som i din graviditet. Några kommer tidigt i graviditeten för att få kunskaper att ta med sig till annan träning och några varvar med annan träning eller vardagsmotion. Jympan är utan hopp och vi jobbar med rörlighet och styrka för rygg/nacke/axlar. Vi tränar på att hitta muskulaturen i bäckenbotten och hållning.

World Class erbjuder både Pilates och Yoga. Dessutom har de just nu ett speciellt träningsprogram på deras hemsida för gravida. För dig som verkligen gillar yoga rekommenderar vi på påsmällen varmt  www.ashtangayogashala.nu/

Vill du inte gå på gym finns det andra bra träningsalternativ:

 • Raska promenader
 • Att träna hemma i lugn och ro. Det finns mängder av bra böcker som skrivits inom ämnet.
 • Vattengympa. Vattnet gör att du känner dig smidigare vilket många gravida tycket är skönt.

Du gillar kanske