Vecka 9-16

Vecka 9
Nu kan man se vilket kön din bebis ska få! Könsorganen börjar förberedas så det antingen blir en tjej eller kille.

Bebisen: Embryot börjar likna en liten människa. Käkarna är färdiga och munhåla och näsa förenas. Öron och näsa syns och ansiktet börjar se riktigt mänskligt ut. Halsen utvecklas. Fötterna är cirka två millimeter. Embryot blir mänskligare på flera sätt då det utvecklar känsel och reagerar på beröring. Det kan även få hicka. Svansen försvinner nu. Längd huvud till stjärt 27 mm.

Du: Det är vanligt att fundera mycket vid den här tiden. Många gravida oroar sig för missfall, för hur barnet blir, förhållandet, viktökning, jobbet med mera. Många funderar också på om de verkligen vill ha barn, även om det var planerat. Prata igenom dina funderingar med din partner eller någon annan närstående. Då brukar allt kännas lite lättare.

Vecka 10
Redan nu kan din bebis röra sig försiktigt, för att träna sina små muskler, fast det märker du inte ännu.

Bebisen: Ett känsligt utvecklingsstadium har passerat och alla anlag till organ är i princip klara. Nu ska din lilla bebis mest koncentrera sig på att växa och mogna. Längd huvud till stjärt 37 mm.

Du: Brösten fortsätter att växa och vissa vill börja använda stöd-bh. Din livmoder växer och detta gör att många känner sig mer kissnödiga. Din trötthet kanske har börjat avta.

Vecka 11
Från och med nu kallas din bebis för foster istället för embryo. Fostret har också fått mer mänskliga drag i ansiktet och kan röra på läpparna. Det mest kritiska utvecklingsstadiet under din graviditet är nu över.

Bebisen: Fostret har lika stor kropp som huvud. Vid födseln är huvudet en fjärdedel av kroppens längd. Ansiktet är tydligt, utseendet formas och naglarna börjar växa fram. Barnets testiklar eller äggstockar har bildats. Fostret har kanske börjat röra på sig. Din bebis är ungefär lika stor som en normalstor clementin. Längd huvud till stjärt 48 mm.

Du: Det är fortfarande för tidigt för att du ska känna fostret röra sig men du kan känna din livmoder precis ovanför ditt blygdben. Om du har känt dig illamående de senaste veckorna kanske detta börjar avta efter vecka elva. Blodmängden i kroppen har börjat öka och kommer att fortsätta göra det fram tills cirka vecka 30. En del känner svag värk i nedre delen av revbenen. När du är gravid behöver du mer kalk och järn än vanligt. Kalk eller kalcium behövs för utvecklingen av barnets benstomme och tänder. Järn är viktigt för blodbildningens skull, både för dig och för barnet. Framförallt behöver du extra järn under graviditetens sista hälft.

Vecka 12
Denna vecka är en härlig tid för många. Forskning visar att det är mindre risk för missfall och illamåendet brukar oftast avta efter vecka tolv. Plötsligt brukar livet som gravid kunna kännas lite bättre. Fostret har nu blivit så utvecklat att det bildar egna hormoner och svarar på yttre stimulans. Barnets hjärna är extra känslig nu och all mat går direkt via moderkakan – låt bli all alkohol, rökning och snus.

Barnet: har nu fått det mesta på plats och fostret kan nu koncentrera sig på att växa. Naglar på tår och fingrar har nu vuxit ut. Hår har också börjat växa på fostrets kropp för att skydda huden. Fostret kan också öppna och stänga munnen. Fostret är knappt 60mm långt. Fostret kan börja suga på tummen! Häftigt!

Du: Vecka 12 är en härlig tid för många. Många gravida ser just denna vecka som en gräns för när de ska börja berätta hemligheten för nära och kära. Forskning visar att det är mindre vanligt med missfall efter vecka 12. Många väljer att vänta till just vecka tolv med att berätta för andra att de är gravid. Andra tycker att det är lika bra att berätta hemligheten med detsamma eftersom de ändå skulle berätta att de hade fått missfall. För många släpper också illamåendet under just denna vecka. De flesta kanske har gått upp några kilo, medan andra som har kräkts mycket har minskat i vikt.

Läkarbesök: under vecka 10-12 erbjuder de flesta mottagningar dig att göra ett läkarbesök. Under denna undersökning försöker läkaren bedöma din livmoders storlek och ser efter att allt verkar se bra ut. Läkaren brukar dessutom ge information om ultraljud och fostervattenprov.

Vecka 13
Alla organ har nu bildas och under de resterande 27 veckorna ska fostret mest växa till sig för att förbereda sig på livet utanför livmodern. Nu kan du kanske känna toppen av livmodern som en mjuk boll cirka 10 cm under naveln. Dina bröst har kanske börjat växa liksom att din midja börjar försvinna. Kanske är det dags att köpa dina första mammakläder? Kolla in våra tips på mammakläder under prylar.

Barnet: ditt foster är nu cirka 74mm från huvud till stjärt. De flesta organ är färdigutvecklade hos fostret och det koncentrerar sig främst på att växa. Fostrets mänskliga drag börjar synas allt tydligare och huvudet växer i en lite långsammare takt än tidigare. All mat går fortfarande via moderkakan till fostret så tänk noga på att inte dricka alkohol, röka eller snusa.

Du: Tänk på att inte stressa för mycket. Fostret påverkas hela graviditeten av stress så tänk på att ta det lugnt. Försök att träna lite lättare pass och lev sunt. Om du mår bra, mår ditt foster bra.

Vecka 14
Kanske börjar du bli mer och mer sugen på sex? Lusten ökar hos en del gravida mellan den fjärde och sjunde månaden. Blodcirkulationen ökar och könsorganen kan vara mer känsliga för stimulans under denna tid och det gör att vissa tjejer får mer av sexlusten tillbaka under denna tid.

Bebisen: Fostret är nu av samma storlek som ett äpple och väger cirka 25 gram. Det dricker fostervattnet och har lärt sig att kissa och hicka. Kroppsdelarna är nu så tydliga att man ofta kan se vilket kön fostret har.

Du: Har du börjat få en mörk strimma på magen? Detta beror antagligen på hormonella förändringar och kommer troligtvis att försvinna när barnet är fött eller inom ett par år. Kanske har dessutom dina bröst förändrats och blivit mörkare kring bröstvårtorna? Din livmoder är nu lika stor som en grapefrukt och är det din andra eller tredje graviditet kan du uppleva magen större än tidigare.  Va inte rädd om du inte är så fantastiskt glad som du tycker att du borde vara. Det är väldigt vanligt att börja ifrågasätta graviditeten under denna tid. Hur ska livet bli? Har jag valt rätt partner? Hur kommer förhållandet mellan dig och din partner ska påverkas osv. Du är definitivt inte ensam om att känna såhär. Klicka gärna in i vårt forum och läs om vad andra tycker och känner.

Vecka 15
Nu går allt med en rasande fart. Nu väger fostret 50 gram, dubbelt så mycket som förra veckan och det är cirka 9-10 cm långt.

Bebisen: Huden är mycket tunn och blodkärl syns tydligt. Barnet börjar lagra kalcium för att utveckla skelettet. Ditt fosters lilla ansikte är klart och tydligt, men öronen utvecklas fortfarande lite. Trots detta kan ditt barn redan uppfatta ljud. Vissa kan redan känna fosterrörelser som känns som regelbundna tickningar i magen under ett par minuter.

Du: Nu börjar många bli hungriga och det är vanligt att känna starkt sug efter viss mat. Känner du mycket för mjölk beror det troligen på att ditt foster har börjat ta upp kalcium för att stärka skelettet. Ditt hjärta har växt och har nu 20 procent högra kapacitet för att klara av syretillförseln till både dig och fostret. Det är vanligt att få humörsvängningar och många bli lätt svartsjuka och irriterade. Andra drömmer mycket mardrömmar.

Vecka 16
Nu ökar du stadigt i vikt, men försök att inte oroa dig för det – det är meningen att du ska bli tyngre! Lev sunt och va glad så blir allt bra. Frossa inte i dig onyttigt och rör på dig i bland. Gå gärna på några yogapass eller gå längre promenader. Fostret är nu en liten minibebis som du skulle kunna hålla i ena handen. HÄFTIGT!!

Bebisen: Nu börjar navelstränges fäste att flyttas ned på barnets mage för att hamna på rätt plats. Fingrar och tår är tydliga. Fostret är cirka 11 cm långt och har fått fint dunigt lanugohår på hela kroppen. Ögonen är slutna men barnet kan redan skilja på ljus och mörker.

Du: Fler börjar känna sparkar vid denna tid, men det kan också dröja flera veckor till innan sparkarna känns. De svaga sparkarna känns som ett sprattlande grodyngel och kan lätt blandas ihop med gaser och tarmrörelser. Ta dig tid och lär dig barnets rörelser. Det är vanligt att känna av halsbränna.

källa: https://www.1177.se/