Förlossning & Kejsarsnitt
De finns två sätt att föda sin bebis, vaginal förlossning och kejsarsnitt.
Ungefär 80-85% väljer att föda genom en vaginal förlossning. Av de som gör kejsarsnitt är cirka 50% akuta kejsarsnitt. Resterande är så kallade planerade kejsarsnitt.
VAGINAL FÖRLOSSNING
Ingen förlossning är precis den andra lik, men de flesta förlossningar följer samma övergripande mönster. För att ge dig en bra bild av en förlossning har vi valt att beskriva detta övergripande mönster. Dessutom har vi förlossningsberättelser skrivna av våra medlemmar. Läs dem, hett tips! Du finner dem här till vänster.Den vaginala förlossningen brukar delas in i följande 3 steg.
- Öppningsskedet – här öppnar sig livmodern
- Utdrivningsskedet – barnet kommer ut
- Efterbördsskedet – moderkakan kommer ut
Öppningsskedet:
Under denna period öppnar sig livmodermunnen och barnet startar sin väg genom förlossningskanalen. För att hjälpa barnet på vägen drar livmodern ihop sig i regelbundna sammandragningar. Dessa sammandragningar kallas värkar och gör oftast ont. Den första delen av öppningsskedet görs oftast hemma. När ni sedan kommer in till sjukhuset kommer barnmorskan kontrollera hur många centimeter livmodermunnen öppnat sig. Det är just hur mycket livmodermunnen öppnat sig man hänvisar till när man talar om att ”hon t.ex var öppen 3 cm”.
Öppningsskedet i sin tur delas in i två faser. Den första delen av öppningsskedet kallas latent fas. Det är då livmodermunnen öppnar sig de 3-4 första cm. Detta sker genom oftast ganska lindriga värkar, många liknar det med starkare mensverkar. Värkarna har inte hunnit bli speciellt intensiva eller täta. Vanligtvis är det mellan fem till tjugo minuter mellan värkarna. Nästa fas startar när antingen vattnet går, livmodermunnen är öppen tre-fyra cm eller när värkarna återkommer ungefär var 3 minut. Denna fas kallas för den aktiva fasen. Värkarna blir nu allt kraftigare. Denna fas varar i genomsnitt 12-18 timmar, om du är förstföderska. För omföderskor tar det i snitt 6-10 timmar. Livmodermunnen brukar öppna sig med en centimeter i timmen, men det varierar. Eftersom fasen varar så lång tid tar den på krafterna. Försök att vila och hämta kraft så mycket som möjligt mellan värkarna.
Tips: Byt förlossningsställning – försök att variera förlossningsställning när du går igenom öppningsskedet. Variera mellan att röra på dig och hitta ställen att vila på.
Om du vill att förlossningen ska gå snabbt är en upprätt position att föredra. Be din partner att koncentrera sig hålla bra koll på när värkarna kommer. Många tycker att det är skönt att få massage också under detta skede.
Barnmorskan hjälper dig med olika sorters bedövningar. Det finns en rad olika smärtlindringar du kan välja bland så som lustgas, TENS, ryggbedövning eller akupunktur. Vad som passar dig bäst kan bara du bestämma.
Många tycker att öppningsskedet är det jobbigaste skedet eftersom det oftast tar sån lång tid. Försök att hålla humöret uppe och tänk positivt. Att det gör ont är svårt att komma ifrån så försök istället att tänka på att du snart kommer att få se ert barn och att det inte alls är långt kvar osv.. Ät och drick gärna emellanåt så du har energi och kraft kvar när värkarna kommer. Det är också viktigt att din partner är där och stöttar.
Utdrivningsskedet:
Nu är det dags för er lilla bebis att komma ut. Livmodermunnen har öppnat sig 10 cm och den är fullt utvidgad. Barnets huvud tränger nu ner från bäckeningången och förbi spinaeknölarna mot bäckenbotten. Mår du illa? Det är vanligt att kräkas då bebisen passerar spinaeknölarna. Många känner sig bajsnödiga och det beror på att barnet trycker mot ändtarmen och det är ett tecken på att utdrivningsskedet är nära. Smärtan förändras och detta upplevs olika från individ till individ. Vissa får en kick och får nya krafter, medan andra har fått nog och känner sig överrumplade. Försök fokusera på att det snart är över och att du alldeles strax kommer att få hälsa på den lilla.
Nu är det dags att få ut det lilla barnet. Den aktiva krystningen ska börja. Välj en ställning som passar dig bra. Vissa står, sitter på huk eller sitter på knä. En upprätt position hjälper dig att krysta. Barnets huvud roterar nu ännu längre ner mot din slidöppning och successivt syns mer och mer av barnets huvud. Om detta är ert första barn är det normalt att krysta aktivt i cirka 1 timme, medan det kan gå betydligt snabbare om du är omföderska. Försök att lyssna på barnmorskan! Hon/han är din trogna vän på vägen och kommer att guida dig för att du ska spricka eller brista så lite som möjligt. När huvudet är framme vrider sig barnet ett halvt varv och axlarna och hela kroppen föds fram.
Shit, du har gjort det!! Ert barn är fött Grattis!
Efterbördsskedet:
Även fast ert barn är fött är du inte riktigt klar med förlossningen, moderkakan måste också komma ut. För vissa är detta skede en mycket kort process och moderkakan kommer mer eller mindre samtidigt med barnet. Medan andra kan få kämpa på i ytterligare en timme. Med barnets första skrik sätts andningen igång. Navelsträngen klipps av och sen får du upp det lilla underverket på din mage. Instinktivt kommer bebisen att söka sig mot ditt bröst. Häftigt! Den vet redan vart den kan få mat.
Försök att njuta av det fantastiska som har hänt. Efter ett tag kommer barnet att börja gapa och slicka sig runt munnen. Nu vill den ha mat. Inom en timme kommer moderkakan ut.
Moderkakan har varit förbindelselänken mellan barnet och dig. Nu är det dags för den att komma ut. Du känner efter ett tag hur livmodern drar ihop sig och efter en stund lossnar moderkakan från livmoderväggen. Det känns inte särskilt mycket. Du kommer blöda lite från det ställe där moderkakan har suttit. Till sist sys eventuella bristningar i slidan och mellangården ihop. Allt behöver dock inte sys. Nu är allt klart och du och din lilla familj får vara ensamma. Efter en stund ska ert barn tvättas, vägas och mätas men det är ingen brådska.
KEJSARSNITT
Fler kvinnor väljer idag att föda med kejsarsnitt än tidigare. Kejsarsnitten står nu för ungefär var sjätte-femte förlossning och vartannat kejsarsnitt är planerat. Ett planerat snitt genomförs t.ex. om kvinnan är mycket rädd och ängslig inför förlossningen som sådan, om hon tidigare har gått igenom en svår förlossning, vid sätesbjudning då barnet ligger med stjärten nedåt istället för huvudet eller om kvinnans bäcken är för litet i förhållande till barnet. Det planerade snittet görs ungefär tio dagar innan det beräknade förlossningsdatumet och då får mamman komma till BB någon dag innan för att träffa barnmorska, narkosläkare och gynekolog som informerar om rutinerna.
Till den andra hälften, de akuta snitten, räknas de snitt som sker efter att förlossningen startat. De sker då barnet inte verkar må bra, vid förlossningskomplikationer, då värkarna är för svaga för att driva förlossningen och då man snabbt måste få ut barnet. De akuta snitten sker i mån om tid i samråd med föräldern/na men ibland måste det ske så snabbt att den ansvariga läkaren måste ta det beslutet på egen hand.
Hur går det till?
Vid planerade snitt får mamman oftast en ryggbedövning och är då vaken hela tiden men är bedövad från bröstet och nedåt. Ryggbedövning är även vanligast vid akuta snitt om det inte är så bråttom. Vid med brådskande ingrepp eller om mamman så önskar sövs hon ned men då får inte anhöriga närvara under operationen. Nu går det undan. Från att bedövningen har börjat verka till att barnet ser dagens ljus tar det bara ett par minuter. Gynekologen som genomför operationen lägger ett ”bikinisnitt” som är 15-20 cm långt tvärs över nedre delen av magen. För att vinna tid kan läkaren ibland behöva lägga snittet från naveln rakt ned mot blygdbenet då det är en snabbare metod. Snittet går igenom bukväggen och in i livmodern och barnet kan lyftas ut. Moderkakan tas därefter ut och sedan sätts stygnen i livmoder och bukvägg.
Efter förlossningen får mamman ligga på uppvakningsavdelningen i väntan på att bedövningen eller narkosen ska ge vika. Under den tiden får barnet bekanta sig med pappan. Efter några timmar när mamman är redo flyttas familjen till BB-avdelningen men mamman kommer fortfarande att vara trött. Mammans operationssår kan göra ont och hon får smärtlindring efter behov. Under några dagar kommer hon även att ha ett bandage över såret. I jämförelse med en vanlig förlossning kan mamman behöva mer tid för att återhämta sig och hon stannar också kvar på BB något längre (ca tre dygn).
Risker med kejsarsnitt
Riskerna med kejsarsnitt har minskat men det innebär alltid en risk att föda barn och som vid alla operationer kan komplikationer uppstå. Kejsarsnitt utgör en extra påfrestning för både mamma och barn och ska därför inte göras i onödan. Barnet kan till en början få svårt med andningen och cirkulationen för att det kommit ut så fort och den enorma produktionen av stresshormon som sker vid vanlig förlossning inte stimuleras. Riskerna för komplikationer vid nästa graviditet ökar i så hög grad att de bör beaktas. Mamman kan även drabbas av blödningar, infektioner, organskador och blodproppar. Infektioner kan leda till infertilitet medan infektioner och skador på urinvägar kan behandlas effektivt. Blodproppar kan ge skador för livet.
Röster om kejsarsnitt
Ofta beskrivs ett akut kejsarsnitt i efterhand som en negativ upplevelse. Det är en mycket dramatisk situation och det finns inte utrymme att förbereda sig mentalt, man känner ofta att man inte har någon kontroll och snuvas på den upplevelse en vanlig förlossning innebär.
-Efter många samtal med läkare och barnmorskor bestämdes det att jag skulle få kejsarsnitt pga. förlossningsrädsla. Det var skönt när beslutet väl var taget men det kändes kanske ännu bättre efter kejsarsnittet. Det var verkligen rätt beslut för mig. Jag har aldrig ångrat att jag inte genomgick en vanlig förlossning men det kändes mycket overkligt att ha exakt tid och datum för lillans ankomst. –Sarah
-Allt började bra. Jag öppnade mig som jag skulle och värkarna var hanterbara när Oscars syresättning plötsligt sjönk. Läkaren började tala om akut kejsarsnitt. Jag ville verkligen inte och det kändes som att beslutet togs över mitt huvud. I slutändan gick allt bra och med facit i hand är jag självklart nöjd då det handlade om Oscars liv och hälsa men jag saknar fortfarande ett bra avslut eftersom att det inte blev så som jag föreställt mig. –Jennifer
-Det var bestämt redan från början att jag skulle förlösas med kejsarsnitt av medicinska skäl. Det tog lång tid för mig att acceptera att jag inte skulle få uppleva en vaginal förlossning. Men jag tycker ändå att det var en fantastisk upplevelse att ligga där vaken och ha koll på det som hände när Klara kom. Det var en otrolig grej, annorlunda men bra! -Helena
källa https://www.1177.se/